Søk

Kansellert eller avbrutt IVF forsøk?


Omtrent alle som starter opp en IVF behandling vet at man ikke er garantert graviditet og fødsel. Men mange blir overrasket hvis behandlingen avbrytes før tilbakesetting av embryo..


Hva er årsakene til at behandlingen av og til ikke blir fullført?
En av årsakene kan være at eggstokkene ikke responderer på medisinene som man i utgangspunktet hadde forventet. Vanligvis kanselleres forsøket hvis tre eller færre eggposer har vokst frem, men det gjøres individuelle vurderinger og avgjørelsen tas i samråd med paret. I noen situasjoner er det anbefalt å gjennomføre egguttak, selv med ett få antall eggposer for den spesifikke kvinnen det gjelder.

Et annet scenario er at eggposene er tomme, at man ikke finner noen egg ved egguttak. I teorien skal det være ett egg i hver eggpose, men dessverre er det ikke alltid sånn i praksis. En sjelden gang er eggposene tomme. Selvom du har et godt antall eggposer er det en liten mulighet for at alle er tomme.

Da ender forsøket der.

En tredje mulig årsak til at forsøket avbrytes er at eggene som er høstet ikke blir befruktet.

Det betyr at det ikke er et befruktet egg(embryo) som kan settes tilbake i livmoren. Hvis egg blir befruktet, kan det også skje at embryoene er i dårlig stand eller stopper opp i utviklingen før planlagt tilbakeføring.

En siste grunn er hvis man har symptomer på overstimulering(OHSS). Da er det bedre å fryse embryoene og vente til symptomene avtar, for så å sette tilbake embryo i en frysesyklus(FER).
Poenget er at IVF behandling potensielt kan by på mange opp- og nedturer....

Hvis forsøket blir kansellert kan det oppleves utrolig frustrerende og demotiverende.

Mest sannsynlig har dere investert tid, emosjonell energi og penger, men ikke kommet i mål med behandlingen slik dere hadde tenkt. Det er vanlig å oppleve følelser som tristhet, skuffelse og til og med sinne.

Men selv en kansellert syklus er ikke forgjeves.

Legen vil kunne bruke kunnskapen videre og optimalisere det neste forsøket, slik at det forhåpentligvis ikke skjer igjen! Det er heller ikke slik at en kansellert syklus sier noe om det neste forsøket.


IVF behandling er for mange en tålmodighetsprøve, og jeg anbefaler å søke støtte hos familie og venner hvis du/dere opplever hinder på veien. Snakk med legen og hør på anbefalinger. Det kan også være lurt å ta kontakt med en familieterapeut eller melde deg/dere på yoga for fertilitet for å oppleve samhold og støtte mens du/dere er i IVF behandling. Det kan være gull verdt!

Nye kurs starter i august. Mer info kommer!


Klem Linda

114 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Yoga for fertilitet

Tlf +4792445073

yogaforfertilitet

  @gmail.com