Søk

Yoga for fertilitet og YIN prinsipper

Det er 3 viktige prinsipper i yin yoga og i denne artikkelen går jeg inn på det første prinsippet.

Dette er første del av en tredelt serie hvor jeg går i dybden av yoga for fertilitet sitt opphav, med håp om at du vil forstå mer om de grunnleggende prinsippene i denne yogaformen.


1) GI SLIPP og AKSEPTER

Det første prinsippet er å bevege deg inn i posisjonen til du kjenner motstand, og ikke dypere initialt.

Gi kroppen en sjanse til å åpne opp og etterhvert invitere deg til å gå dypere. Etter ca 30 sekunder eller opp til ett minutt vil kroppen slippe opp og det er mulig å gå dypere inn i posisjonen. Det skjer imidlertid ikke alltid, så lytt til kroppen og respekter det den kommuniserer til deg.

Tenk deg din vilje og kropp som to dansere. Når du observerer to dansere i en oppvisning, beveger de seg som en enhet. Det er vanskelig å se hvem som leder og hvem som følger. Dansen flyter med letthet og ynde som tilsynelatende utføres uten innsats. Mange som begynner med yoga utfører øvelsene som en brytekamp med seg selv, hvor sinnet konkurrerer med kroppen og presser den inn i posisjoner som skaper motstand. Yoga er dans og ikke en brytekamp.


Essensen i YIN er å gi slipp...

Yang handler om å endre verden, yin om å akseptere verden som den er. En av delene er ikke bedre enn det andre. Yang er en kvalitet som er sett opp til og beundret i vår kultur. Vi er lært opp til å bli til noe viktig, skape en forskjell og sette spor etter oss i denne verden. Dette er normalt og bra, men vi lærer sjeldent hvordan balansere denne kvaliteten med kvaliteten av å akseptere. Vi er ikke gitt sjansen til å slutte å streve og bare la ting utfolde seg. En del av yinpraksisen er å lære å gi slipp. Å akseptere det vi ikke kan endre er sinnsroen i yin. Styrken og motet til å endre det som trengs å endres er yang. Harmoni eller balanse i livet er resultatet av visdommen i å se forskjellen.

Denne visdommen kan ikke bli gitt til deg eller lært fra andre. Den må læres gjennom din egen erfaring. Det første prinsippet gir dermed muligheten til å utvikle denne visdommen. Lytt til kroppen, beveg deg mot din første yttergrense, og når/hvis kroppen tillater det, gå til neste yttergrense. Når du er ved neste yttergrense, stopp og vent til neste åpning.

På denne måten blir det en lek med våre yttergrenser, og avvente en ny invitasjon. Vi observerer yttergrensene med myk flyt i pusten, som en surfer på en bølge i havet. Surfere slåss ikke imot havets bølger, de beveger seg med de.


Når du beveger deg inn i en posisjon bør du slippe forventningene om hvordan du ser ut i posisjonen. Det er en destruktiv energi i vestlig yoga om at man skal se ut som en bestemt form i hver posisjon. Du har sett det på Instagram eller i blader. Dette er en negativ myte, og for å løsrive oss fra det kan vi heller fokusere på mantraet:


"Vi bruker ikke kroppen til å oppleve en posisjon, vi bruker posisjonen til å oppleve kroppen".


Du trenger ikke gå dypere inn i en stilling hvis du allerede kjenner en dyp strekk, kompresjon eller tvist. Å gå dypere er et tegn på ego, det er ikke yoga. Å bli hvor du er er å omfavne yin.

Dette er ikke en unnskyldning til å holde tilbake, å ikke å gå dypere inn i en stilling. Yin yoga er ikke komfortabelt, du vil bli tatt med langt utenfor din komfortsone. Mye av fordelene ligger i akkurat dette, å bli i det ubehagelige selvom tankene vil ut av det, bevege kroppen, å gjøre alt annet enn å bli. Dette er også en del av praksisen. Så sant vi ikke opplever smerte, så blir vi.

Smerte er derimot enveisbilletten ut av posisjonen. Brennende, skytende smerter er definitivt tegn på å komme ut av stillingen raskt. Ingen lærer kan vite akkurat hva du opplever, så vær din egen lærer og utvikle denne visdommen i deg selv. Føler du at musklene sliter og spenner seg, så kom ut av stillingen.

Tilslutt vil jeg at du skal være oppmerksom på at yttergrenser ikke bare er fysiske, vi har også emosjonelle yttergrenser.

Kanskje holder du tilbake i en stilling fordi du ubevisst vet at hvis du går dypere så vil minner, tanker og følelser komme frem i det bevisste sinnet. Kanskje er du ikke klar for dette ennå, respekter dine grenser uansett hvor de dukker opp. Respekter de, men viktigst av alt er å legge merke til de!


Neste del av denne serien vil ta for seg yin yogaens andre prinsipp, nemlig STILLHET.


Ha en fin uke!


Klem Linda/ yoga for fertilitet

56 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Yoga for fertilitet

Tlf +4792445073

yogaforfertilitet

  @gmail.com